Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Sitecom WL-330 -- Installatie van een Range Extender

Door lordsnow op zondag 22 januari 2012 02:25
Categorie: How to, Views: 161.506

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1234960203.jpeg


Een "Range Extender" wordt geplaats binnen het bereik van een bestaand draadloos netwerk. De Extender vangt dit signaal op en zendt deze opnieuw uit. Hiermee wordt het bereik van het bestaande draadloze netwerk uitgebreid.

In tegenstelling wat sommige mensen denken, een Extender is geen versterker. De Extender wordt dus niet geplaats naast de PC of router waar het zogenaamd het signaal kan versterken.

http://tweakers.net/ext/f/E10peL2OEQmGry6YQp0A5961/full.png

Introductie

De Extender wordt geplaatst in het netwerk tussen de draadloze computer en de al bestaande draadloze router. De Internetverbinding op de computer gaat dan via de Extender.

Om er voor te zorgen dat de Extender draadloos verbinding kan maken met de router moet men dus in de instellingen van de Extender opgeven (a) wat de naam is van het bestaande draadloze netwerk, en (b) hoe deze beveiligd is.

Zoals hier boven aangegeven, voordat je de WL-330 kan gaan instellen moet je wel weten wat je gaat instellen. Dus van te voren hoor je te weten: (a) de naam (SSID) van het bestaande netwerk, en (b) hoe dit netwerk beveiligd is.

Recente modellen Sitecom routers zijn bijvoorbeeld standaard beveiligd met WPA2. Bij andere merken, zoals recente modellen Belkin routers, en Experiabox modemrouters is dit soms WPA+WPA2.

Van de modellen die standaard zijn beveiligd vanaf de fabriek staat de naam van het netwerk (de SSID) en het wachtwoord (de WPA2 netwerksleutel) gedrukt op een etiket aan de onderkant van het apparaat. Mocht dit niet zo zijn, en als dit allemaal abracadabra is, vraag dan hulp bij de leverancier van je draadloze (modem)router.
WL-330 Extender Installatie
 • verbindt de Extender met een computer met behulp van de meegeleverde netwerkkabel
 • open de webpagina http://192.168.0.234
 • inloggen op deze pagina kan met de combinatie 'admin' en 'admin'
Op de configuratiepagina van de Extender zie je bovenin een balk met verschillende opties ("Home", "Basic Settings", etc) die de bijbehorende paginas openen. We gaan nu stap voor stap door deze opties.

Pagina "Home"
Op deze pagina staat een regel die begint met "MODE: Universal Repeater". Daar achter staat nog iets tussen haakjes. Dat kan zijn: "Connected", of "Scanning", of "Waiting for Keys".

Zodra je alle installatiestappen hebt doorlopen, en je gaat terug naar de "Home" pagina, en hier staat dan "Connected" dan weet je dat de instellingen juist zijn.

Staat er "Waiting for Keys" dan komt hetgeen wat je in de Extender hebt ingesteld voor de beveiliging niet overeen met de instellingen van de router waar de Extender verbinding mee moet maken.

Staat er "Scanning" dan kan de Extender het netwerk waar het verbinding mee moet maken niet vinden. Je hebt dan of een verkeerde naam opgegeven, of de Extender is buiten het bereik van de router.

Pagina "Basic Settings"
 • bijna onderaan de pagina, klik op de knop Site Survey
 • kies uit de lijst met beschikbare netwerken die nu weergegeven worden het eigen netwerk, en klik daarna op de knop Done
 • klik op de knop Apply om deze instelling op te slaan
Afhankelijk van welke versie je hebt van de WL-330 kan het apparaat nu de keuze geven "Continue" of "Apply". Omdat we nog niet helemaal klaar zijn kies je voor "Continue" om verder te gaan met configureren.

Pagina "Advanced Settings"
 • kies als beveiliging WPA-Personal(PSK)
 • [
 • selecteer als beveiligings type WPA2(AES)
 • vul daarna het wachtwoord in van de bestaande router
 • klik op de knop Apply om deze instelling op te slaan
Indien je bestaande router beveiligd is met WPA(TKIP), of met WPA+WPA2 dan kies je hier uiteraard voor een van deze!

Afhankelijk van welke versie je hebt van de WL-330 kan het apparaat nu de keuze geven "Continue" of "Apply". Klik nu nogmaals op Apply om de instellingen daadwerkelijk op te slaan.

Ga nu terug naar de pagina "Home" en controleer wat er staat bij "MODE: Universal Repeater". Als er staat "Connected" dan ben je klaar voor de laatste stap. Staat er "Scanning" controleer dan op pagina "Basic Settings" of je wel de juiste naam van je netwerk hebt opgegeven. Staat er "Waiting for Keys" controleer dan op de pagina "Advanced Settings" of je het wachtwoord wel goed heb ingevoerd, op probeer een van de andere WPA types.

Druk op Apply (en eventueel weer op Apply) om eventuele wijzigingen door te voeren.

Pagina "Toolbox"
Dit is de laatste stap. Deze stap mag je doen wanneer er op de eerste pagina "MODE: Universal Repeater (Connected)" staat, waneer alle andere instellingen dus al goed staan.
 • onder het kopje IP Management staat de optie "DHCP Server". Verander de instelling van Enabled naar Disabled
 • klik op de knop Apply om deze instelling op te slaan
Afhankelijk van welke versie je hebt van de WL-330 kan het apparaat nu de keuze geven "Continue" of "Apply". Klik nu nogmaals op Apply om de instellingen daadwerkelijk op te slaan.

Klaar!

Je kan nu de Extender loskoppelen van de computer. Vervolgens kan je draadloos verbinding maken met de Extender. Je gebruikt dan hetzelfde wachtwoord die je ook gebruikt voor je router. Nadat er draadloos verbinding is gemaakt met de Extender kan je controleren of Internet werkt.

http://tweakers.net/ext/f/E10peL2OEQmGry6YQp0A5961/full.png
Hey, ik kan de 192.168.0.234 pagina niet meer openen!?
Dat klopt. Nadat je de DHCP Server hebt uitgeschakeld in de Extender kan je niet zomaar de 192.168.0.234 pagina meer openen.

Mocht het toch nodig zijn om de pagina opnieuw te openen, dan zijn er twee mogelijkheden: (1) reset de Extender naar de fabrieksinstellingen door de resetknop voor 15+ seconden in te drukken, of (2) geef de computer handmatig een IP adres welke past bij de Extender zodat de twee weer met elkaar kunnen communiceren.

Als je kiest voor optie (1) dan moet je alle bovenstaande stappen nogmaals doorlopen. Op zich niet erg -- als je het eenmaal een keer gedaan hebt, en je weet wat de instellingen moeten zijn, dan loop je er de tweede keer in een klein aantal minuten er zo weer doorheen.

Hier onder toch de stappen om de computer een vast IP adres te geven, voor diegene die optie (2) willen proberen.

De computer handmatig een IP adres geven
De onderstaande stappen zijn voor Vista en Windows 7.
 • klik Start
 • open het Configuratiescherm
 • klik Netwern en Internet
 • klik Netwerkcentrum
 • klik op Netwerk Adapters Wijzigen (in Windows Vista heet dit "Netwerk Verbindingen Beheren")
 • klik met de rechtermuisknop op de LAN verbinding, en klik op Eigenschappen
 • in de lijst met Geinstalleerde Onderdelen, dubbelklik op het Internet Protocol TCP/IP v4
 • selecteer de optie, Het Volgende IP Adres Gebruiken
 • bij IP Adres, vul in: 192.168.0.100, en bij Subnetmasker: 255.255.255.0
 • klik op OK om dit en alle vensters te sluiten
Wanneer je nu de Extender met een netwerkkabel aansluit op deze computer zou je weer de webpagina http://192.168.0.234 moeten kunnen openen.

Vergeet niet, wanneer je klaar bent met het configureren van de Extender om de instellingen die je net gedaan hebt in de computer weer ongedaan te maken.

http://tweakers.net/ext/f/E10peL2OEQmGry6YQp0A5961/full.png

Opmerkingen

1. Door het gebruik van een Range Extender (Wireless Repeater) zal de doorvoersnelheid halveren. Dit omdat draadloos op "half-duplex" werkt. Dat is, verzenden en ontvangen gebeurd om en om. De helft van de tijd is de Extender bezig met de verbinding met de router, en de andere helft van de tijd bezig met de verbinding met de computer. Met een 300N verbinding haal je typisch zo'n 75-85Mbps maximaal. Zet je er een Range Extender tussen, dan wordt dit dus zo'n 37-42Mbps maximaal.

2. WL-330 "Range Extender" is bijna identiek aan de WL-331 "Access Point", met als grootste verschil dat de laatste een WPS (ODS) knop heeft op de behuizing. Het enige ander verschil is een instelling op de pagina "Basic Settings" waar de Mode ingesteld staat op Universal Repeater of op Access Point. Beide apparaten zijn dus te configureren als Universal Repeater of als Access Point!

(Wat is een Access Point? Een Access Point wordt bedraad verbonden met de router. Als de router zelf geen mogelijkheid om draadloos te werken kan je er een Access Point achter plaatsen, en dan kan je wel draadloos werken.)

3. Wanneer ingesteld als Extender blijft de LAN poort op de kastjes bruikbaar. Het is mogelijk om een computer met een netwerkkabel aan te sluiten om zo via de Extender draadloos verbinding te maken met de router.

Volgende: Vinden van het IP en Standaard Gateway en MAC Adres van je computer 01-'11 Vinden van het IP en Standaard Gateway en MAC Adres van je computer

Reacties

Reageren is niet meer mogelijk