Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Caiway stapt over van PPPoE naar DHCP

Door lordsnow op donderdag 2 september 2010 15:12 - Reacties (23)
Categorie: Internet Providers, Views: 27.739

Sinds enkele maanden is bekend dat Caiway overstapt van een PPPoE naar een DHCP (Dynamische IP) verbinding. Elke Caiway klant kan nu al gebruik kan maken van een DHCP verbinding maar gebruikers worden gefaseerd geinformeerd over de verandering.Voor wie geldt deze verandering?
Iedereen met een kabelinternetabonnement van Caiway (m.u.v. de Pay Per Day abonnees) moet de instellingen van de verbinding aanpassen, zodat ze gebruik kunnen blijven maken van de internetverbinding.


In het geval dat je PC direct verbonden is met het Caiway modem, dan moet de wijziging doorgevoerd worden op de PC zelf. Zie daarvoor de instructies op de Caiway website:
http://www.caiway.nl/dhcp

Echter, gebruik je een router, dan moet de wijziging gedaan worden in de router. Gebruik je een router die geleverd is via Caiway zie dan ook de website van Caiway voor instructies:
http://www.caiway.nl/dhcp

Apple Airport:
In het geval van een AirPort kun je in het AirPort-configuratieprogramma de handmatige configuratie openen, en onder Internet kiezen voor Ethernet in plaats van PPPoE.

Apple Mac:
Mac-gebruikers met een rechtstreekse verbinding tussen modem en computer kunnen de PPPoE-voorziening verwijderen en de Ethernet-voorziening instellen op automatische IP-toewijzing.

Windows:
Windows-gebruikers met een rechtstreekse verbinding tussen modem en computer kunnen de "breedbandverbinding" verwijderen en de LAN-verbinding instellen op automatische IP-toewijzing.

Belkin router:
1. Gebruik een computer die verbinding heeft met de router
2. Open Internet Explorer, vul http://192.168.2.1 in in de Adresbalk en druk op Enter
3. In de kolom aan de linkerkant, klik op Connection Type
4. Wanneer er gevraagd wordt om in te loggen met een wachtwoord kan je waarschijnlijk gewoon klikken op Submit om verder te gaan (tenzij je zelf ooit een wachtwoord hebt ingesteld, in welk geval je dan nu dat wachtwoord eerst moet invullen)
5. Kies Dynamic in de lijst van mogelijke verbindingstypen, en klik op Next
6. Hostname en MAC Address hoeven niet gewijzigd te worden
7. Klik op Apply Changes om de wijziging toe te passen
8. Klaar!

Sitecom router:
1. Gebruik een computer die verbinding heeft met de router
2. Open Internet Explorer, vul http://192.168.0.1 in in de Adresbalk en druk op Enter
3. Log in met gebruikersnaam: admin en wachtwoord: admin (Routers gekocht via Ziggo: admin / draadloos. Routers gekocht via Casema: kabel / kwaliteit). Als je zelf iets anders hebt ingesteld, gebruik je dat
4. Klik in de bovenste menubalk op Wizard, en op Volgende
5. Kies in het eerste vakje Nederland, en in het tweede vakje Andere Provider (handmatig configureren), en klik weer op Volgende
6. Kies voor de Login Methode (of Attain IP Protocol) voor Dynamic IP (of DHCP)
7. Hostname en MAC Address hoeven niet gewijzigd te worden
8. Klik op Apply om de wijziging toe te passen
9. Klaar!


* Je kan mij mailen / PM'en met de stappen voor andere routers. Deze zal ik dan toevoegen aan deze post *

Volgende: Vinden van het IP en Standaard Gateway en MAC Adres van je computer 01-'11 Vinden van het IP en Standaard Gateway en MAC Adres van je computer

Reacties


Door Tweakers user Soldaatje, donderdag 2 september 2010 18:44

Ik weet niet of je hier nou blij mee moet zijn?
Krijg je nou elke keer een ander IP?

Door Tweakers user Basz0r, donderdag 2 september 2010 18:56

Voorheen kreeg je als je je modem resette bij de Caiway gewoon weer een nieuw ip (Dynamisch). Ik heb alleen nog niet getest of dat nu nog steeds het geval is.

DHCP is ook gemakkelijker. Je hoeft niet te knoeien met gebruikersnamen en wachtwoorden. Je sluit de modem aan op een computer/router en het werkt (in prinscipe) direct.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 september 2010 18:56]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 2 september 2010 19:55

ik vraag me echter alleen af hoe 'user beveiliging nu dan werkt, - vroeger had cai ook al eens gewoon dhcp, ... later kregen de modems (terayon dacht ik) een ppoe- instelling die echter alleen door de netwerk provider (dus de helpdesk) kon worden ingesteld... meen ik, daar waren ze overigens weer snel op terug gekomen, en nog iets later kreeg je ppp-oe met nieuwe docsis 2 modems... nu dus weer terug naar DHPC. al blijf ik dat een simplistisch en raar idee vinden.

ik neem aan dat ze kijken naar het mac van je modem ofzo? - al zijn die weer vrij makkelijk te spoofen. en misschien dus ook makkelijk internet te jatten van mensen die er vervolgens toch niets van snappen als snachts hun verbinding wordt gekapt (en jij dus met 2 lijnen teglijk kunt usenetten..... ) lijkt me best een goed idee als in de caiway gebieden Fiber nog even op zich laat wachten maar of het nu zo sociaal is.... ?????


ik had er trouwens al van gehoord, via mijn ouders...

Door Tweakers user Appel, donderdag 2 september 2010 20:14

Soldaatje schreef op donderdag 02 september 2010 @ 18:44:
Ik weet niet of je hier nou blij mee moet zijn?
Krijg je nou elke keer een ander IP?
Dat hangt van de DHCP lease af. Een DHCP server werkt volgens het volgende principe

MAC = IP (Voor hoe lang lease loopt)
00:11:22:33:44:55:66 = 172.0.0.1 (8uu 24mm 01ss)

Een standaard instelling van een Windows Desktop/Server met DHCP is dat de client na de helft van de lease tijd zal vragen om een update. Dan kan de DHCP server de lease verlengen of een nieuw adres toekennen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 september 2010 20:15]


Door Laurens, donderdag 16 december 2010 21:38

Goedenavond,

Ten eerste wil ik u bedanken voor de uitleg, maar ik heb ook een vraag. Sinds ik gisteren de verbinding in mijn modem om heb gezet van PPPoE naar DHCP is de internetverbinding heel erg langzaam. Ik kan nog wel op internet, maar ik kan niet meer in het modem komen.

Heeft iemand hier een oplossing voor? Ik heb een sitecom modem.

Alvast bedankt!

Mvg,

Laurens

Door Tweakers user lordsnow, zondag 26 december 2010 17:35

Laurens schreef op donderdag 16 december 2010 @ 21:38:
Sinds ik gisteren de verbinding in mijn modem om heb gezet van PPPoE naar DHCP is de internetverbinding heel erg langzaam. Ik kan nog wel op internet, maar ik kan niet meer in het modem komen. Ik heb een sitecom modem.
Ik neem aan dat "het Sitecom modem" in feite een router is? En de pagina die niet meer opent, dat is http://192.168.0.1 ?

De Sitecom router is op "Dynamisch" (= DHCP) gezet door middel van de Wizard (Intelhulp)?

Wat zijn nu de IP adressen en Standaard Gateway van de aangesloten PC? De "gateway" is in principe altijd gelijk aan het adres van je router.

[Reactie gewijzigd op zondag 26 december 2010 17:36]


Door Dennis, zaterdag 15 januari 2011 08:30

Hoi, allereerst bedankt voor de heldere uitleg van het overstappen naar DHCP.
Hier kan de provider nog iets van leren... Dit is namelijk begrijpbaar.

Nu: de reden van wijzigen vind ik wazig. Caiw noemt niet duidelijk wat voor hen de reden van wijzigen is. In de postingen lees ik ook dat vroeger wel met dhcp werd gewerkt, hele oude modem, maar snel werd overgeschakeld naar pppope tbv de beveiliging. Nu lijkt mij daar juist het speerpunt te liggen. Beveiligen van de verbinding van modem nar caiw zonder gebruikersnaam en wachtwoord lijkt mij vragen om problemen. Iemand een reaktie / ervaring ermee?

Ten tweede: er wordt door mij een aanzienlijke hoeveelheid extra data gemeten over het netwerk (daar gaat mijn fup) Het netwerklampje brand of gaat bijna niet uit. Dit was in de oude situatie niet of nauwelijks het geval. Wie heeft hier ervaringen mee en hoe kan je dit in de gaten houden. (dit gezien de beveiligingen uit punt 1 in gedachten)

Door Tweakers user lordsnow, zondag 16 januari 2011 12:57

Dennis schreef op zaterdag 15 januari 2011 @ 08:30:
Nu: de reden van wijzigen vind ik wazig. Caiw noemt niet duidelijk wat voor hen de reden van wijzigen is.
PPPoE en DHCP doen niet helemaal hetzelfde. DHCP is slechts een manier om een IP adres toe te wijzen aan een computer (of modem, of router, of een ander netwerkapparaat). Met PPPoE maakt men een Point-to Point verbinding met een netwerk, waar men zich eerst moet verifieren (authenticatie) door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna krijgt de computer een IP adres toegewezen. En dit kan ook via DHCP gaan, of op een andere manier zoals met een Radius server.

Het enige verschil na de wijziging van Caiway is dat de gebruiker zich nu niet meer hoeft te bekommeren over het aanmeldproces. Ziggo gebruikt al jaren en jaren het HREF MAC adres van het kabelmodem om de verbinding van een abonnee te identificeren. Als de klant een abonnement heeft, dan staat het HREF MAC adres in het systeem. En mits de klant betaald heeft en niet afgesloten is voor het een of ander, dan krijgt een computer of router dat aangesloten is op dit modem gewoon verbinding zonder dat je je hoeft te bekommeren over instellingen e.d.

Het grote voordeel van DHCP gebruiken is dat je PPPoE niet meer gebruikt. Je hoeft dus niets meer in te stellen. En elk systeem dat geen "ingewikkelde" instellingen vereist heeft mijn stem. Kabel er in en gaan met die banaan. Geweldig toch? DHCP is vele malen gebruikersvriendelijker dan PPPoE.

Voor mijn werk help ik thuisgebruikers van netwerkproducten (modems, routers, etc.) en je wilt echt niet weten hoe onbegrijpelijk PPPoE is voor de gemiddelde klant.
Dennis schreef op zaterdag 15 januari 2011 @ 08:30:
Beveiligen van de verbinding van modem naar Caiway zonder gebruikersnaam en wachtwoord lijkt mij vragen om problemen.
PPPoE is geen beveiliging, alleen een methode om aan te melden. Vroeger (tijdens de "inbel jaren" een jaartje of 15 terug) was dit makkelijk voor de administratie van de Provider: ze konden precies zien wanneer je online bent geweest. PPPoE is dus geen manier om je Internet verbinding te versleutelen. Daar heb je HTTPS en VPN voor. Nadat je verbinding hebt, is PPPoE en DHCP dus even (on)veilig. PPPoE heeft voor de gebruiker dus geen voordelen.
Dennis schreef op zaterdag 15 januari 2011 @ 08:30:
er wordt door mij een aanzienlijke hoeveelheid extra data gemeten over het netwerk
Interessant. Meet je de data met of zonder Protocol overhead? En welk programma gebruik je?

[Reactie gewijzigd op zondag 16 januari 2011 15:50]


Door Tjarko Donkersloot, dinsdag 18 januari 2011 19:21

VPN is niet per definitie veilig.

Door Rene, dinsdag 25 januari 2011 21:06

Hi,

Een vriendin van mij heeft ook caiway maar wilde niet alleen met kabel kunnen internetten maar ook lekker met laptop op de bank.

Er stond nog een Asus WL-500W. Deze had ik (in de oude situatie met PPPoE) aan de praat gekregen en voila internet met laptop op de bank.

Nu na de wijziging van Caiway deed hij het niet meer, en ben ik gevraagd om te komen kijken. De Asus heb ik al op Router alleen geplaatst, maar om de eoa reden krijgt hij geen IP toegekend van het modem.. Wat doe ik verkeerd..??

Alvast thx voor de hulp.

Rene

Door Tweakers user lordsnow, maandag 7 februari 2011 18:17

Rene schreef op dinsdag 25 januari 2011 @ 21:06:
Er stond nog een Asus WL-500W. Deze had ik in de oude situatie met PPPoE aan de praat gekregen ... De Asus heb ik al op Router alleen geplaatst, maar om de eoa reden krijgt hij geen IP toegekend van het modem.
Hallo Rene,

Soms is het nodig om ook het Caiway modem 15 minuten of zo uit te zetten en opnieuw op te starten. Als je via de router dan nog steeds geen verbinding hebt, ook de router even uit en aan.

Desnoods kan je de WL-500W eens resetten naar fabrieksintellingen: DHCP is meestal (altijd?) de standaard instelling van een router, dus dan zou het alsnog moeten werken. Mischien dat je na het resetten wel je draadloos weer moet instellen (de naam van het netwerk, en de beveiliging).

Door ytsje, donderdag 14 april 2011 17:10

Sinds ik die verandering heb toegepast op mijn router kan ik niet meer op spelpunt.nl spelen. Dan word ik na tien minuten eraf gegooid. Oftewel dan wordt de verbinding verbroken.. Heb al vanalles geprobeerd. Iemand die mij kan helpen?

Door Spidey, woensdag 4 mei 2011 22:02

Het nieuwe ARRIS modem aangesloten, doch de netwerkverbinding via diagnose op de Imac blijft geel. Ik kan dus het modem niet activeren.

Wie heeft hiermee ervaring?
of
Bij wie is het gelukt?

Door Tweakers user lordsnow, donderdag 5 mei 2011 19:18

Spidey schreef op woensdag 04 mei 2011 @ 22:02:
Het nieuwe ARRIS modem aangesloten, doch de netwerkverbinding via diagnose op de Imac blijft geel. Ik kan dus het modem niet activeren.

Wie heeft hiermee ervaring?
of
Bij wie is het gelukt?
Je kan het modem zelf ook niet activeren (volgens mij). En dit staat los van de PPPoE of DHCP verbinding die eventueel gebruikt worden op aangesloten routers en computers e.d.

Indien het nieuwe Arris modem niet online komt dan is bellen naar Caiway de eerste stap. Mischien wordt de Arris pas actief na een bepaalde datum? Meestal wordt dat wel vermeld in een brief/mail.

Door gwen, zondag 15 mei 2011 16:25

hallo,

Ik heb een Belkin G router.
Heb het bovenstaande al gedaan, maar geen internet.
Heb fabrieks reset net gedaan... nog steeds niets.

Is deze router geschikt voor DHCP?
Ik ben echt een leek!
Help

Door Tweakers user lordsnow, maandag 16 mei 2011 09:52

Welke Belkin router heb je? Modelnummer begint waarschijnlijk met F5D en dan vier cijfers. Vermoedelijk de F5D7230. En welke versie van deze router? Vlak bij het modelnummer staat ook een versienummer. Bijvoorbeeld v1 of v2, of VER.1000 of VER.2000 etc.

Lukt het wel om op de PC die (draadloos) verbonden is met deze router om de routerpagina te openen via http://192.168.2.1 ? In het midden van die pagina staat een kader "Internet Settings". Wat staat er bij Connection Type? ("Dynamic" is hetgeen wat het nu zou moeten zijn = DHCP). Staat er ook een WAN IP etc?
gwen schreef op zondag 15 mei 2011 @ 16:25:
Is deze router geschikt voor DHCP?
Ja. DHCP (Dynamic) is de fabrieksinstelling.

Door gwen, maandag 6 juni 2011 11:54

Hallo,

door ziekte geen fut om er weer aan te zitten... maar heb het weer geprobeerd en het lukt nog steeds niet. router

Op de router staat op een klein wit stickertje: ver.6000df Is dat het versie nummer?

Het ligt niet aan de laptop, die doet het ergens anders gewoon. Als ik de laptop verbind met de modem van internet, krijg ik ook internet. Ik heb het hele proces weer uitgevoerd, met cd van Belkin. De laptop herkent ook de router, vroeg zelfs naar het wachtwoord, er is verbinding, maar geen internet.... :'(

Door Tweakers user lordsnow, maandag 6 juni 2011 19:16

gwen schreef op maandag 06 juni 2011 @ 11:54:
Op de router staat op een klein wit stickertje: ver.6000df Is dat het versie nummer?
Ja, dat is idd het versienummer. Je hebt dus een F5D7230 (G router) versie 6xxx.

Op het moment dat je (draadloos) verbonden bent met de Belkin router zou je de webpagina van de router moeten kunnen openen via http://192.168.2.1 - klopt dat?

Zo ja, dan kom je op de configuratiepagina terecht van je Belkin. (De CD gaan we dus niet gebruiken). In het midden van dit scherm staat een kader "Internet Settings", en daarbij staat de "Connection Type" -- voor Caiway was dit voorheen PPPoE, en nu moet daar Dynamic achter staan.

(Als er niet Dynamic staat kan je dat hier ook wijzigen: Connection Type > Dynamic > Next > Apply)

Als daar Dynamic staat zou er eigenlijk verbinding moeten zijn (mits de Belkin natuurlijk verbonden is met het modem van Caiway). Dan staat er in het kader "Internet Settings" ook nog een WAN IP etc. Wat is de Default Gateway die hier staat?

Mocht de instellingen wel goed staan maar nog steeds geen Internet zijn - wat is de firmware versie die vermeld staat op deze pagina? De laatste versie is 8.01.09

Heb je toevallig een D-Link modem? Bijvoorbeeld DSL-3xx?

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juni 2011 19:21]


Door gwen, vrijdag 10 juni 2011 22:05

Ik ben er weer voor gaan zitten en wordt en beetje moedeloos.
De router staat op Dynamic.
Verder bij internet settings het volgende
Wan>connection type. Dynamic IP
Host name (dan een blokje waar je wat moet invullen??)
Host name = a name that some Internet Service Providers require for connection to their system
Ik weet niet of en wat ik daar moet invullen.

Verder is het signaal sterkte erg goed. De lichtjes op de router knipperen als en kerstboom

Firmware is 8.01.07

Wat voor modem ik heb weet ik ook niet. Nog even en ik gooi het door het raam. 8)7

Bedankt voor alle aanwijzingen !

Door Tweakers user lordsnow, zaterdag 11 juni 2011 09:16

Bij Hostname hoef je niets in te vullen. Dus op dat scherm klik je gewoon op Apply.

Maar wat staat er nu dan onder het kopje "Internet Settings" op de eerste pagina van de router. Met name de Default Gateway. Zijn dingen zoals WAN IP, DNS etc. ook allemaal ingevuld?

Door gwen, zondag 12 juni 2011 15:25

Wan Mac Address: e0:cb:4e:fa:bt:c6
Connection: Dynamic
Subnet Mask: leeg
Wan IP: leeg
Default Gateway: leeg
DNS Address: leeg

Door Tweakers user lordsnow, zondag 12 juni 2011 18:53

Ok.. dat is niet zoals het hoort. Al deze velden moeten dus eigenlijk automatisch ingevuld worden.

Welk merk en type modem heb je voor de Belkin router hangen?

Door gwen, zaterdag 25 juni 2011 17:58

Het is een Terayon modem
Model: CXC 150

Reageren is niet meer mogelijk